Heleen Rosskopf, oud-directrice Amsterdamse blindenbibliotheek overleden

Op 13 oktober jongstleden is in Apeldoorn op 95-jarige leeftijd Heleen Rosskopf overleden. Zij zette zich vol overgave in voor mensen met een visuele beperking en gaf gedurende een kwart eeuw leiding aan de Amsterdamse blindenbibliotheek. Rosskopf was met haar inzet, opvattingen en inclusieve blik haar tijd ver vooruit.

Met een achtergrond als verpleegkundige en bibliothecaresse begon Rosskopf in 1959 als leidinggevende bij de Blindenbibliotheek Amsterdam. Daar voerde ze diverse vernieuwingen door, zoals de uitleen van gesproken boeken. Ook wist ze vele vrijwilligers bij de bibliotheek te betrekken, onder wie haar zus Annie die boeken inlas in de speciaal hiervoor gebouwde opnamestudio’s. “Mede dankzij haar inzet hadden we op den duur 200 vrijwilligers die voor ons brailleerden en voorlazen,” aldus oud-collega Eddy Postma. “Verder heeft ze niet alleen een grote rol gespeeld voor wat betreft fondsenwerving, maar ook als het gaat om de technische vooruitgang van de productie van audio en braille”.

In 1981 ging de Blindenbibliotheek Amsterdam op in de landelijke studie- en vakbibliotheek voor mensen met een visuele beperking, het huidige Dedicon. Heleen Rosskopf  was hier nog intensief bij betrokken. Twee jaar later ging ze met pensioen. Voor haar verdiensten ontving ze onder andere een koninklijke onderscheiding; Heleen Rosskopf werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.