Manifest “Houd de lijn vrij!” loopt nog niet storm

Twee weken na de start van de landelijke campagne “Houd de lijn vrij”, op 31 augustus, hebben 853 mensen het online manifest ondertekend. Doel van dit manifest is om in zoveel mogelijk gemeenten de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel in het straatbeeld op te nemen, maar echt storm liep dat in eerste instantie niet. Langzaam lijkt er echter verbetering in te komen, getuige de laatste cijfers.

Houd de lijn vrij!’ maakt zich al drie jaar sterk voor obstakelvrije geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn hebben deze lijnen nodig om veilig hun weg in de openbare ruimte te vinden. Maar nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen, zo is gebleken uit onderzoek. Fietsen, reclameborden, terrassen en andere obstakels leveren derhalve, voor mensen die niet of niet goed kunnen zien, gevaarlijke situaties op.

Zaandam

Eerder dit jaar werd de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel ontwikkeld. Deze roept weggebruikers op geleidelijnen vrij te houden. De gemeente Zaanstad bestelde de stoeptegels direct en heeft op vrijdag 15 mei als allereerste gemeente in Nederland de tegel in het straatbeeld gelegd. Sindsdien zijn alleen Huizen en Venlo dit voorbeeld gevolgd.

De campagne houdt niet op bij de stoeptegel en het manifest. Ook in de maand oktober zal ‘Houd de lijn vrij’ flink van zich laten horen, zo is de bedoeling. Oktober is maand waarin ook de Week van de Toegankelijkheid plaatsvindt (5 t/m 9 oktober) en de Dag van de Witte Stok (15 oktober). 

Derde grote publiekscampagne

‘Houd de lijn vrij!’, een initiatief van het Bartiméus Fonds, start dit jaar voor de derde keer met een grote publiekscampagne. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Bartimeus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio, de Robert Coppes Stichting, de NS en ProRail.