Paula Sterkenburg benoemd tot bijzonder hoogleraar

Dr. Paula Sterkenburg is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds en maakt deel uit van de Academische Werkplaats Bartiméus-VU. 

De opdracht van de leerstoel is om bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Met de focus op sociale relaties en ICT-toepassingen als hulpmiddel. Sterkenburg: "Het doel is dat mensen zich gelukkig voelen, tevreden zijn over zichzelf en veilige relaties hebben met hun ouders, begeleiders en anderen. Daarnaast helpen we ouders om de behoefte van hun kind met een beperking beter te begrijpen, en begeleiders bij het sneller herkennen van behoeften van een cliënt. ICT-toepassingen kunnen volwassen cliënten bijvoorbeeld helpen om te gaan met verlatingsangst en piekeren."

Paula van Woudenberg, directeur Kennis & Innovatie van Bartiméus: "Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking vragen zeer specialistische diagnostiek en zorg. Bartiméus is expertisecentrum voor vragen op het gebied van leven met een visuele beperking, ook als deze samengaat met bijvoorbeeld cognitieve, sociale of gedragsmatige problematiek. Deze leerstoel geeft slagkracht om binnen de Academische Werkplaats samen meer voor hen te kunnen betekenen."

Loopbaan

Paula Sterkenburg promoveerde in 2008 aan de VU. Voor de benoeming tot bijzonder hoogleraar was zij universitair docent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (VU). Sterkenburg doet onderzoek naar sociale relaties en gehechtheid bij mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Ook werkt ze als GZ-psycholoog bij Bartiméus.