Twitter test audiotweets voor iOS

Een kleine groep iOS-gebruikers heeft sinds kort de mogelijkheid om behalve tekst en beeld ook audio aan tweets toe te voegen. Dit is een test van Twitter. Het socialemediaplatform promoot het gebruik van je eigen stem als ‘menselijk tintje aan de manier waarop we twitter gebruiken’.

Gebruikers van de nieuwe functie zien naast het bekende camerapictogram links onder nu een pictogram van een geluidsgolf. Klikken ze daarop, dan verschijnt onderaan de tweet een rode opnameknop. Daarop klikken zet de opname in gang van maximaal 140 seconden audio. Als die tijdslimiet is bereikt, begint Twitter automatisch een nieuwe audiotweet. ‘Deze tweets vormen dan een draadje’ is de uitleg op nu.nl. Emerce.nl meldt dat de optie alleen beschikbaar is voor nieuwe tweets, niet bij het beantwoorden van bestaande tweets.

Bezwaren

Voor blinden hoeft een extra icoontje bij een tweetbericht geen probleem te zijn, weet één van onze blinde redacteuren: “Zo lang het maar een knop met een label is”. Audiotweets zijn dus mogelijk voor mensen met een visuele beperking een interessante optie. Al kunnen er - net als voor zienden - bezwaren aankleven. De één vindt Twitter trubbelig en onoverzichtelijk, de ander mist diepgang waar een derde zweert bij de bondigheid van tweets. Voor nummer vier gaat typen sneller dan inspreken. Lisa Bouyeure bespreekt in De Volkskrant internetgevaren zoals trollen en @realdonaldtrump, die óók spraakberichten kunnen tweeten. Net als bij alle sociale media, blijft het opletten.

Meerwaarde?

En de meerwaarde van audiotweets voor blinden en slechtzienden? Toos Schippers, zeer slechtziend en fervent Twitteraar, antwoordt desgevraagd: “Ik heb er nog geen mening over. Spraak op de iPhone leest alles voor, dus ik weet nog niet of het toegevoegde waarde heeft, misschien niet”.

Twitter meldde half juni dat de nieuwe functie ‘de komende weken’ voor alle iOS-gebruikers beschikbaar komt. Of en wanneer de functie beschikbaar wordt voor gebruikers op Android en desktop is onbekend.