Eindelijk: een lichtgevende blindengeleidestok

Bijna honderd jaar geleden werd de eerste blindenstok ontwikkeld. Nu, een eeuw later, heeft de Amsterdamse Debby Marchena de witte stok doorontwikkeld naar een slimme, lichtgevende versie.

Toen de slechtziende Debby vorig jaar in het donker over straat liep, werd ze aangereden door een auto. Hij zag haar over het hoofd, iets waarvan ze denkt dat het niet gebeurd zou zijn als haar stok licht had gegeven. In het Fablab in de Waag in Amsterdam, werkte ze daarom aan een lichtgevende stok, onder de werktitel ‘Pimping my Cane''. 

Het idee van een lichtgevende stok is niet nieuw. In Amerika zijn bijvoorbeeld al langer stokken te koop die gemaakt zijn van oplichtend materiaal, zogenaamde ‘glow in the dark’ stokken. De Marchena Bright White Cane heeft echter drie standen: hoge lichtintensiteit, lage lichtintensiteit en een knipperstand, aangedreven door een USB-oplaadbare accu. Op dit moment wordt bekeken of het mogelijk is de stok opvouwbaar te maken.  

Debby’s doelstelling is dat 30 procent van mensen met een visuele beperking de Marchena Bright White Cane gebruikt voor 2025 en dat in 2030 de algoritmes in zelfrijdende auto’s en Smart Cities haar slimme stok herkennen en hierop reageren. Het is de bedoeling dat de stok vanaf volgend jaar kerst te bestellen is. Om de ontwikkeling te bekostigen is een crowdfundingsactie opgezet.  

Luister op de website naast dit artikel ook naar een kort audiofragment waarin Debby vertelt over het uiterlijk van de stok. De volledige reportage zal te horen zijn in het decembernummer van Zienswijs, aan te vragen bij www.passendlezen.nl