Blinde ontwerper lanceert indoor navigatie app

Ontwerper Simon Dogger lanceert op 24 oktober een indoor navigatie-app voor blinden en slechtzienden. De app wordt gepresenteerd als onderdeel van de Dutch Design Week en moet dienst doen in openbare gebouwen. De lancering zal bestaan uit een werkende pilotversie maar is ook een uitnodiging ‘om mee te praten en denken over toekomstscenario’s’.

De redactie van de Voorste Kamer vroeg Dogger die uitnodiging toe te lichten. Dogger: “Ik heb vertegenwoordigers uitgenodigd van landelijke publieke instellingen. Zij kunnen denken over toegang tot de ruimte, maar ook over andere lagen van informatievoorziening. Zoals treinbestemmingen met reistijden en perronnummers. Toegang tot de loketten maar ook digitaal een nummer trekken en weten wanneer je ongeveer aan de beurt bent. Dit geeft onafhankelijke en aanvullende toegang tot openbare locaties voor álle gebruikers. Blinden, slechtzienden, zienden en laag geletterden kunnen hiervan gebruik maken”. 

De app heet Tik-tik indoor navigation app  en maakt gebruik van plattegronden in je telefoon en beacons en camera’s in het betreffende gebouw. Behalve way finding moet Tik-tik ook gesproken toegang gaan verschaffen tot de inhoud van kunst zelf. Dogger ontwikkelt de app samen met het Van Abbemuseum. 

Concrete aanleiding

Op de vraag of er een concrete aanleiding voor het starten met de ontwikkeling van Tik-tik was, antwoordde Dogger: “Ja, ik stond twee jaar geleden op het NS-perron onder Schiphol te wachten op een vriend. Hij zou mij begeleiden op een vlucht naar Rome. Toen hij belde om te zeggen dat hij niet kon komen, begon ik daar mijn afwegingen te maken over wat te doen. In die kille luidruchtige ruimte ben ik gestart om mij bezig te houden met onafhankelijke toegang. Waarom dat er niet was. Wat de beperkingen waren. Hoe de stand van innovatie op dat moment was. En heel belangrijk: wat ik zonder voorwaarden wilde hebben. Van daaruit ben ik gestart met mijn onderzoek, en heb partners gezocht”.   

De Nederlandse ontwerper is zelf blind. Hersenvliesontsteking zorgde er voor dat Dogger zijn studie aan de Design Academy Eindhoven moest onderbreken. Hij verloor zijn zicht. Na een revalidatie hervatte hij zijn studie en specialiseerde zich in inclusieve oplossingen. Zo ontwierp hij The Emotion Whisperer, een combinatie van bril-met-camera en een app die de lichaamstaal van een gesprekspartner moet omzetten in trillingen op een apparaatje dat je vasthoudt. “Zo voel je bijvoorbeeld de glimlach van een gesprekspartner.”
Bij de ontwikkeling van de Tik-tik app zijn behalve het Van Abbemuseum ook andere musea en instellingen betrokken. Dogger hoopt de definitieve versie van de Tik-tik app over een jaar te kunnen presenteren.
Meer informatie over de app Tik-tik op www.simondogger.nl