Betere toegankelijkheid NS treinen en stations

Zitplaatsen altijd bij het raam, contrastrijke pictogrammen, de herinvoering van reisassistentie: dit zijn een aantal van de maatregelen die de NS neemt om reizen met de trein in coronatijden toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Vanaf 1 juni krijgen daarnaast ook reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp nodig hebben bij het inrijden van de trein weer de benodigde assistentie, zo meldt de NS op haar website

In de trein staat met groene stickers op de ramen aangegeven op welke stoelen reizigers plaats kunnen nemen. Het gaat daarbij om alle stoelen bij het raam. Deze voorspelbaarheid maakt het volgens de NS voor met name reizigers met een visuele beperking eenvoudiger om een zitplek te vinden. Naast de stickers wordt ook in de trein omgeroepen dat de zitplekken bij het raam zijn. De rolstoelplekken en rolstoeltogankelijke toiletten in de trein blijven beschikbaar evenals de priority seats.

Contrastrijke pictogrammen

Op het station geven NS en ProRail met pictogrammen en afstandslijnen aan hoe reizigers 1,5 meter afstand kunnen houden. Bij het treffen van coronamaatregelen op het station, waaronder stickers en bewegwijzering, worden de geleidelijnen vrijgehouden. De pictogrammen zijn uitgevoerd in geel en zwart om zoveel mogelijk contrast bieden voor kleurenblinden en slechtzienden. Liften blijven in gebruik, voor maximaal 2 mensen tegelijkertijd. Voor reizigers die de gewijzigde routeaanduidingen niet kunnen zien, biedt de NS Reisassistentie aan.