Update Paralympics: Het regent medailles

Met nog vier dagen Paralympische Spelen te gaan, heeft de Nederlandse delegatie in Tokio het record aantal gouden medailles van Rio de Janeiro al verbeterd. Waren er 5 jaar geleden in Brazilië 17 Nederlandse paralympische sporters die zich de allerbesten mochten noemen, de teller staat in Tokio inmiddels op 19 gouden plakken.

Het aantal zilveren en bronzen medailles blijft nog een beetje achter bij vijf jaar geleden. Toen waren er 19 zilveren en 26 bronzen medailles, nu zijn dat er respectievelijk 10 en nogmaals 10.

Ook de visueel uitgedaagde sporters hebben de afgelopen week weer een flinke duit in het medaillezakje gedaan: Zwemmer Rogier Dorsman zwom maandag op de 200 meter wisselslag een superrace en behaalde zijn tweede gouden plak, terwijl de 18-jarige Thomas van Wanrooij voor het eerst met eremetaal naar huis komt: hij werd op dezelfde afstand derde. Op woensdag bleek Dorsman opnieuw de beste op de 100 meter schoolslag. Dat was het derde gouden eremetaal voor de Heerjansdammer.

Paralympisch sporter van 2016 Liesette Bruinsma stelt tot op heden een tikje teleur. Daar waar de 20-jarige Friezin vijf jaar geleden nog goud won op de 200 meter wisselslag, werd ze afgelopen maandag vrij kansloos vijfde. Bruinsma hield het niet droog tijdens een interview voor de NOS-camera, maar beloofde: “ze zijn nog niet van me af.” Dat bleek echter nog niet op woensdag toen ze, evenals van Wanrooij, opnieuw naast de medailles greep op de 100 meter schoolslag.

De anderszins gehandicapte handbiker Jetze Plat toonde zich de afgelopen dagen net als Dorsman ook een ware veelvraat. Hij pakte woensdagochtend zijn derde gouden medaille, en voltooide daarmee zijn vooraf zo gehoopte trilogie. 

Er worden de laatste dagen van de Paralympische Spelen nog veel meer medailles verwacht voor TeamNL, waarmee Tokio 2020 hard op weg is om toch de meeste succesvolle Paralympische Spelen uit de geschiedenis te worden, voor zover het dat nog niet is. Het evenement duurt tot en met zondag.