Running Blind loopt met marathonvlam van Griekenland naar Leiden

Dit voorjaar doet een groep lopers en buddy’s van Running Blind Leiden mee aan de uitdaging de officiële marathonvlam vanuit Griekenland naar Leiden te brengen. Met de vlam wordt het startschot gegeven voor de ‘Leiden Marathon’, die dit jaar haar dertigste verjaardag viert. Het is de eerste keer wereldwijd dat de marathonvlam al lopend naar de start van een marathon wordt gebracht.

Bij de Olympische Spelen is het gebruikelijk dat de Olympische vlam in estafettevorm al hardlopend van Olympia naar de plaats van de Spelen gebracht wordt. De marathonvlam is een afgeleide van de Olympische vlam en brandt altijd in het stadje Marathon, zo’n 42 kilometer van Athene. 

3.000 kilometer te voet

De marathonvlam wordt al jarenlang door organisatoren van marathons wereldwijd opgehaald om hun marathon officieel mee te starten. Met het ontsteken van de vlam wordt daarnaast aandacht gevraagd voor wereldvrede, fair play in de sport en het stimuleren van sporten door kinderen. Hoewel de marathonvlam doorgaans met het vliegtuig wordt opgehaald, is de Leiden Marathon de eerste organisatie die de ruim 3.000 kilometer te voet wil afleggen. 

Om de totale afstand te kunnen overbruggen, heeft de organisatie 37 afzonderlijke teams nodig die ieder twee maal een marathon afleggen. In totaal zal ieder team dus ruim 84 kilometer dwars door Europa lopen. Ook moeten zij minimaal 2.000 euro inbrengen om deel te mogen nemen. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, schenkt de Leiden Marathon aan het Willem-Alexander kinderziekenhuis in Leiden.

Running Blind Leiden

Eén van die teams is dus Running Blind Leiden. Met 5 lopers en 6 buddy’s lopen ze de etappe van Tsjechië richting Dresden. Onder leiding van deskundige begeleiders wordt er wekelijks getraind. “Het zelfvertrouwen van de lopers is sterk en het is een erg gezellige en hechte groep geworden.”, zegt Hans Wilmink, één van de buddy’s van het team. “De groep heeft wel zin in zo’n waagstuk! De uitdaging die het met zich meebrengt stoot niet af, maar prikkelt juist enorm.”

Daarbij is de uitdaging misschien nog wel groter dan voor ziende teams. Wilmink: “De lopers hebben in hun vroegere revalidatietrainingen echt letterlijk en figuurlijk drempels moeten leren overwinnen en hebben ook geleerd te vertrouwen op een buddy. Dat vergt ook van de buddy’s het een en ander. Tijdens het lopen letten zij extra scherp op en communiceren daarover met de loper. Voor mij als buddy is het een fascinerende ervaring. Je deelt met de loper het plezier aan sporten en bewegen, maar eigenlijk krijgt dat plezier een extra laag omdat het voor hen een extra overwinning is.”

Inschrijfgeld

Running Blind Leiden is tot dusver het enige team van Running Blind dat meedoet. Zonder daarvoor speciale acties te organiseren, hadden ze het inschrijfgeld al binnen één week ruim bij elkaar. De teller staat nu op 2325 euro. Sponsoren kunnen geld doneren via een speciale site