Rel rondom Paralympisch kampioen Rogier Dorsman

Rogier Dorsman werd donderdag paralympisch kampioen op de 400 meter vrije slag. Voor de Paralympische Spelen begonnen werd Dorsman door een concurrent nog beschuldigd van een wel heel opmerkelijke manier van valsspelen. Volgens een Poolse zwemmer is Dorsman “helemaal niet blind.”

Rogier Dorsman bevestigde donderdag met zijn gouden plak één van de beste zwemmers ter wereld te zijn in de S11-klasse voor blinden en zeer slechtzienden. Een Poolse concurrent is het daar hartgrondig mee oneens, zo meldt het AD. Wojciech Makowski zegt ongeveer tien video’s te hebben waarin duidelijk te zien is dat Dorsman verre van blind is. Bij een wedstrijd in Berlijn zou de Nederlander zelfstandig voedsel op zijn bord hebben gelegd in de kantine en kon hij op een normale manier door zijn telefoon scrollen. Ook zou Dorsman in staat zijn om zonder hulp van zijn blindenstok obstakels te ontwijken tijdens een wandeling.

De Polen informeerden World Para Swimming over hun vermoedens en stuurden de organisatie alle bewijsmaterialen toe. Tot nu toe is er echter geen actie ondernomen en dat maakt Makowski razend. Hij noemt het simuleren van blindheid de meest verachtelijke vorm van doping die hij ooit heeft meegemaakt.

Het NOC*NSF gaf vanuit Tokio commentaar op de beschuldigingen: ,,Alle medische documentatie van Rogier toont volgens de classificatieregels aan dat hij in de klasse S11 behoort. Dit is gecontroleerd door onafhankelijk medisch onderzoek en internationale classifiers. Je mag als classifier geen sporters uit je eigen land keuren. Het IPC heeft na het protest een onderzoekscommissie laten kijken naar de classificatie van Rogier en dit onderzoek heeft bevestigd dat het classificatieproces en het resultaat conform de richtlijnen zijn verlopen. Hiermee ondersteunt het IPC de classificatie van Rogier.’’
Daarnaast benadrukt de sportbond dat zwemmers in de S11-klasse verplicht zijn om een volledig geblindeerde zwembril te dragen. Dit wordt gedaan om alle zwemmers onder dezelfde omstandigheden tegen elkaar te laten zwemmen. Mocht het zo zijn dat Dorsman daadwerkelijk meer ziet dan zijn concurrenten, dan levert hem dit in de wedstrijden dus geen voordeel op.

Aanpassen

Kai Krabben promoveerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op het onderwerp classificatie voor sporters met een visuele beperking. De VU is één van de Classification research centres van het Internationaal Paralympisch comité. Volgens Krabben is het in theorie mogelijk om te frauderen, maar zijn er genoeg andere verklaringen voor de filmpjes.
,,Paralympische atleten zijn vaak ontzettend goed in zichzelf aanpassen. Daarom plaatsen ze zich ook voor dit soort toernooien. Daarnaast is Rogier niet blind geboren, maar is zijn zicht in de loop der jaren slechter geworden. Vaak is deze groep goed in staat om bepaalde handelingen nog normaal uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld een telefoon met behulp van grote lettertypes en geluid prima gebruiken. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat hij daar gewoon de weg kende. Ik zag bijvoorbeeld tegels met reliëf op de grond liggen.”

Krabben geeft aan dat het proces van classificeren zeer zorgvuldig verloopt: ,,Optometristen kijken in de ogen en doen uitgebreide tests. Hierbij controleren ze ook of de resultaten wel consistent zijn door een aantal keer dezelfde vraag te stellen op een andere manier. Je kunt hier in theorie mee frauderen, maar intentionele misrepresentatie wordt zeer streng bestraft.’’

100 meter rugslag

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen de twee concurrenten allebei in actie in de series van de 100 meter rugslag. Het was de eerste keer dit toernooi dat Makowski en Dorsman elkaar tegenkwamen. Dorsman plaatste zich als nummer één van de serie, de Pool werd derde en plaatste zich ook. Dorsman greep door een verkeerde wissel echter volledig naast welke medaille dan ook. Het goud ging naar de Oekraïner Mykhailo Serbin. Dorsman - hij stapte danig teleurgesteld en nee-schuddend uit het water - moest genoegen nemen met de vierde plaats.