Paralympics: Succes Rio de Janeiro zal lastig te herhalen zijn

Met een aanzienlijk kleiner aantal deelnemers dan 5 jaar geleden in Rio de Janeiro zal het voor de Paralympische sporters lastig zijn om de grote successen in Brazilië te herhalen, laat staan te verbeteren. Toch is de ploeg onder leiding van chef de mission Esther Vergeer optimistisch over de Paralympische Spelen die van 24 augustus tot en met 5 september in Tokio worden gehouden.

Volgens Vergeer maken alle 73 atleten die Nederland afvaardigt naar Japan kans op een medaille, zo zei ze tegen de NOS. Ook gaf ze aan op voorhand al trots te zijn op alle sporters: “Ik hoop dat iedereen straks het gevoel heeft gehad dat er maximaal gepresteerd is. En dat we elkaar in de armen kunnen vallen en zeggen: dit hebben we gewoon geflikt."

Visueel gehandicapte toppers

Het aantal visueel beperkte paralympische topsporters is met vijf stuks niet heel erg groot, maar alle vijf maken ze wel een grote kans op een gouden medaille. Zo is zwemkampioene Liesette Bruinsma, de paralympisch sporter van het jaar 2016 en veelvoudig medaillewinnaar, opnieuw van de partij. “Als je naar mijn tijden kijkt, dan zwem ik nu een stuk harder dan in Rio. Dat zal ook moeten om in Tokio weer medailles te halen. Ook al ben je de beste van de wereld, of heb je al gouden medailles gehaald, het blijft belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Want de concurrentie zit je op de hielen. Er zijn altijd verbeterpunten. Je moet daarop blijven focussen”, zo zegt de pas 20-jarige Bruinsma op de website teamnl.org.

De Friezin zal in Tokio op 5 afstanden actief zijn en krijgt in het zwembad onder andere gezelschap van de 22-jarige zeer slechtziende Rogier Dorsman uit Heerjansdam, die eveneens vijf afstanden zal zwemmen. Ook de benjamin van het gezelschap, de 18-jarige slechtziende Thomas van Wanrooij uit Rotterdam, zal een gooi naar de medailles willen doen.

Op de wielerbaan wordt Nederland onder andere vertegenwoordigd door de slechtziende medaillekanshebbers Larissa Klaassen (27 jaar en oorspronkelijk afkomstig van Texel), Vincent ter Schure (41 jaar, uit Houten), en Tristan Bangma (23 jaar, uit Drachten). Zij komen allen uit op de tijdrit en de achtervolging, en Bangma en Ter Schure rijden bovendien de wegwedstrijd.

Nog wat cijfers

De Nederlandse equipe bestond in Rio de Janeiro in 2016 uit 126 deelnemers, nu zijn dat er dus 73. Er was destijds 17 keer goud, 19 maal zilver en 26 keer brons. Daarmee werd de zevende plek in het medailleklassement bereikt. In Tokio zijn er dit jaar 22 verschillende sporten en worden er 537 medailles verdeeld.

Tijdens de opening van de Paralympische Spelen op 23 augustus zal de Nederlandse vlag worden gedragen door atlete Fleur Jong en handbiker Jetze Plat.