Gehandicaptenvervoer Visio Noord-Nederland te duur

350.000 euro. Dat is wat Visio Noord-Nederland op jaarbasis toelegt op het cliëntenvervoer. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor zorg. Daarom heeft Koninklijke Visio de Tweede Kamer gevraagd om in te grijpen bij de problematiek rondom het gehandicaptenvervoer. 

Met een hoorzitting eerder deze week hoopte het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden in Vries en Haren aandacht te genereren voor het probleem. “We hadden niet verwacht met een zak geld naar huis te gaan,” zegt Frits Colenbrander, manager projecten Acquisitie en Fondswerving bij Visio. “Maar ik geloof wel dat we het op de politieke agenda hebben gezet.”

Beweging

De dagbestedingen en school in Vries en Haren zijn bedoeld voor volwassenen en kinderen met een visuele en/of een verstandelijke beperking. Colenbrander: “We hebben een groot werkgebied. Er zijn uitschieters bij van cliënten die een enkele reis van 65 kilometer afleggen. De vergoedingen die we daarvoor krijgen, 20 euro per dag voor iemand in een rolstoel en 8 euro voor iemand die kan lopen, zijn niet toereikend.”

“De problemen ontstonden in 2013, toen er andere regelingen kwamen. Uiteraard kon er  bezuinigd worden, daar had de overheid zeker gelijk in, maar nu zijn we doorgeslagen naar de andere kant. We zijn al samenwerkingsverbanden aangegaan, we hebben ritten gecombineerd, we hebben andere maatregelen doorgevoerd. We weten niet meer hoe we nóg efficiënter zouden kunnen werken. Er zijn zorgaanbieders die op het punt van omvallen staan. Er moet nu echt iets gaan gebeuren. Ons doel was dan ook het proces in beweging te krijgen en dat is hopelijk wel gelukt.”