LEGO brengt brailleblokjes

LEGO is een pilot gestart met brailleblokjes die op een speelse manier helpen bij het leren van braille. Elke braillesteentje is voorzien van een aantal puntjes dat correspondeert met een letter of cijfer uit het brailleschrift. Ook zijn de blokjes bedrukt met een letter, cijfer of symbool zodat ook zienden kunnen meespelen. 

LEGO® Braille Bricks is een initiatief van de LEGO Foundation en de LEGO Group. De Deense speelgoedgigant is de laatste jaren door meerdere partijen benaderd met het idee om de blokjes van braille te voorzien, aldus een woordvoerder. De Deense Blindenvereniging was in 2011 de eerste. In 2017 wist de Braziliaanse Dorina Nowill Foundation - dat zelf een off-brand versie van de blokjes maakte - LEGO er van te overtuigen om een testproduct te ontwikkelen.

Nederlandse variant

Een LEGO brailleset zal ongeveer 250 bouwsteentjes in 5 kleuren bevatten, plus leertips en ideeën voor interactieve spelletjes. Een set bestrijkt daarmee het hele alfabet, de cijfers 1 tot en met 9, en enkele wiskundige symbolen. De bouwsteentjes sluiten naadloos aan op de standaardsteentjes van LEGO.

Het project wordt uitgevoerd in overleg met blindenverenigingen in onder andere Denemarken, Brazilië, Noorwegen en Groot-Brittannië. De pilot moet in 2020 leiden tot een definitief product. Dat zal gratis verstrekt worden aan een selectief aantal educatieve instituten verspreid over de hele wereld. Momenteel wordt getest met een Deense, Noorse, Engelse en een Portugese versie. Later dit jaar zijn het Duits, Spaans en Frans aan de beurt. Een woordvoerder bevestigt dat ook een Nederlandse variant volgt: “We hebben op dit moment nog geen specifieke planning voor de Nederlandse versie, maar zeker is dat deze bij de eerste veertien talen zal horen”. Of de brailleblokjes ooit in de verkoop komen, is nog onzeker.