Levend netvlies op Twentse chip 

Het diagnosticeren van oogaandoeningen is een ‘berucht’ probleem, weet UT-onderzoeker Andries van der Meer. Een levend stukje netvlies op een Twentse chip biedt echter uitkomst, vertelt hij op UToday. 

Van der Meer is binnen de Universiteit van Twente verbonden aan de groep Applied Stem Cell technologies en werkt aan de zogenaamde ‘Eye-on-a-chip’ technologie. “De huidige behandeling en diagnostisering van oogaandoeningen is complex. Met stamcellen van de patiënt kunnen we netvliesweefsel op onze chips kweken om deze vervolgens te onderzoeken. Eén van de mogelijke toepassingen is de behandeling van maculadegeneratie, een veelvoorkomende oogaandoening.”

Gepersonaliseerd

Volgens Van der Meer kunnen ze direct met de nieuwe techniek aan de slag. “We werken al samen met de afdeling oogheelkunde van het Radboudumc. Eye-on-a-chip maakt een gepersonaliseerde diagnose en behandeling mogelijk. Bovendien zijn de klassieke tests op proefdieren niet meer nodig.”

Consortium

Onlangs vond een bijenkomst plaats in het DesignLab, waar technologen, medici en investeerders met elkaar in gesprek gingen. ‘Een belangrijk doel van deze bijeenkomst is het bouwen van een stevig consortium, zodat we kunnen aansluiten op de Nationale Wetenschapsagenda,’ zei Van der Meer eerder tegen UToday.’ 

Navraag leert ons dat inderdaad stappen gezet zijn: ‘De workshop was zeer constructief, met inhoudelijke inbreng van alle publieke, private, academische partners op dit onderwerp. We hebben door het samenbrengen van deze diverse betrokkenen een interdisciplinair netwerk gevormd rond dit onderwerp.”

“Ik heb samen met m’n mede-organisator, Anneke den Hollander, aan het eind van de workshop gezegd dat we zeker concrete vervolgstappen gaan zetten om dit bijzondere netwerk te bestendigen. We zullen na de zomer gaan kijken naar mogelijkheden om dit te doen binnen het grotere hDMT Organ-on-Chip consortium, en door gezamenlijk aanvragen in te dienen voor financiering op nationaal en Europees niveau,” aldus van der Meer.