Dertien blinde ogen door vuurwerk

Deze jaarwisseling hebben 168 mensen oogletsel aan één of meerdere ogen door vuurwerk opgelopen. Dat is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar, zegt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Bijna de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand werd afgestoken. Dertien mensen raakten blind aan een oog. Bij vijf van hen was het letsel dusdanig ernstig, dat hun oog verwijderd moest worden. 

Artsen van het Oogziekenhuis in Rotterdam lieten eerder al weten niet eerder zo'n drukke jaarwisseling te hebben meegemaakt. Die nacht werden tussen 23.30 uur en 07.00 uur achttien slachtoffers binnengebracht. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Petitie

Om een algeheel vuurwerkverbod te bewerkstelligen initieerden oogartsen Tjeerd de Faber (Oogziekenhuis Rotterdam en tevens vuurwerkwoordvoerder van het NOG) en Jan Keunen (Radboud UMC) in 2014 al een het vuurwerkmanifest. Dit jaar is er daarnaast nóg een online petitie gestart om een algeheel vuurwerkverbod op de politieke agenda te krijgen. Deze is inmiddels door ruim 400.000 mensen ondertekend. 

"Legaal vuurwerk veroorzaakt 65% van de oogletsels. Vuurwerk in handen van de consument is dan ook altijd te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk," aldus Tjeerd de Faber. Het geopperde alternatief is professionele vuurwerkshows, betaald door inwoners, leden van dorpsverenigingen en gemeentes en ondersteund vanuit de centrale overheden.

Vuurwerkverbod Rotterdam

Inmiddels staat een eventueel vuurwerkverbod al op de politieke agenda, al is er nog geen meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod. Mocht het nog nodig zijn, dan zal de petitie eind januari aan de Tweede Kamer overhandigd worden. In Rotterdam geldt voor de komende jaarwisseling wel al een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. In Apeldoorn was dat de afgelopen jaarwisseling al het geval.