Lucille Werner zoekt Minister Gehandicaptenzaken

Presentator Lucille Werner is op zoek naar een Minister Gehandicaptenzaken en trapte bij talkshow Jinek de campagne ministervangehandicaptenzaken.nl af. Iedereen boven de 18 kan zich opgeven. De verkiezingen vinden plaats tijdens een Liveshow op NPO1, op 24 mei. 

Na verkiezing staat de minister een jaar lang aan het hoofd van het ‘ministerie’: een online platform waar de activiteiten van de minister gevolgd worden. De gekozen minister moet een einde maken aan de versnippering in het gehandicaptenbeleid. “In de hoop dat dit ministerie straks, net als in het buitenland, ook bestaat in politiek Den Haag. Voor nu gaan we de eerste aanzet geven,” stelt Werner in een interview op www.tpo.nl. “In het Verenigd Koninkrijk, Australië, Honduras en Nieuw Zeeland, bestaat zo’n minister al,” legde ze uit bij Jinek.
In een beschrijving van het programma moet de nieuwe 'minister' "lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe ideeën lanceren en goede plannen in de praktijk brengen".  De vacature staat op de site van KRO-NCRV, waar ook een campagnespotje is te zien, met een blinde minister in een werkkamer die op het Binnenhof zou kunnen zijn.

Versnippering
Werners plan is haar antwoord op de versnippering in het Nederlandse gehandicaptenbeleid. Ondanks de vele ministeries die zich ermee bezig houden, weten zoveel mensen met een beperking niet waar ze moeten zijn, stelt ze. “Het is één grote brij van versnippering.” Dit behoeft één aanspreekpunt, met focus en overzicht. “Iemand die de doelgroep in kaart kan brengen. Één minister dus.”
De groep van 2 miljoen mensen met een beperking in Nederland is zeer divers en heeft een even grote diversiteit in zaken waartegen men aanloopt. “Dé gehandicapte, wie is dat?” vraagt Werner bij Jinek. “Iemand die een arm mist, of een been, iemand die in een rolstoel zit of slecht ziet?” Ze constateert dan ook de noodzaak om maatwerk te verrichten. “Pas dan kom je tot succes!”

Beeldvorming
Ik ben niet degene die mijn arm mist, vaak is dat de ander,” zegt Werner aan tafel bij Jinek. Daarom hoopt ze dat de nieuwe minister zich zal richten op beeldvorming. “Want het gaat erom wat je vóelt als je met een gehandicapte te maken krijgt.” Ze benadrukt het belang van empathie, in plaats van “een gehandicapte na te doen als een idioot”. 
Werner – zelf gehandicapt – vraagt al jaren aandacht voor mensen met een beperking. Vanuit haar eigen Lucille Werner Foundation streeft ze een positieve beeldvorming na over mensen met een handicap 

Iedereen kan solliciteren op de functie van minister. Na de lancering van de vacature volgt een auditiedag. Na afloop van deze dag blijven er uiteindelijk vijf kandidaat-ministers over die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de liveshow op 24 mei op NPO 1.