'Loeplens' maakt leesloep overbodig

In Eersel is voor het eerst in Nederland een Low Vision lens in een oog geplaatst die het centrale zicht vergroot. Oogarts Frank Kerkhoff, medisch directeur van oogkliniek FYEO, plaatste de lens bij een 63-jarige vrouw uit Eindhoven die door macula degeneratie (MD) steeds meer moeite kreeg met zien.

De lens, die als een soort loep fungeert, werd ontwikkeld door een Oostenrijkse arts. Na goede eerste resultaten besloot Kerkhoff de operaties ook in Eersel te gaan uitvoeren. “Langzaamaan je zicht verliezen is een nachtmerrie voor ieder mens. Ik kan ze weliswaar niet genezen, maar door deze speciale lens kan ik hen weer meer bewegingsvrijheid geven waardoor de kwaliteit van het leven wordt verhoogd”, aldus Kerkhoff.

Elegant

Zijn allereerste patiënt; mevrouw Heijnen (63) uit Eindhoven, is blind aan één oog en heeft MD in haar andere, waardoor ze vlekken ziet in haar centrale zicht. Ze is zielsgelukkig met de lens. “Eerst kon ik de deur niet uit zonder hulpmiddel. Wanneer ik in de supermarkt de prijs van een product wilde lezen, stond ik ongemakkelijk met een loep in mijn hand. Nu kan ik weer, zonder op te vallen, door de supermarkt lopen.”

"Het is een hele elegante oplossing", benadrukt Kerkhoff. "Zo simpel als een loep in het oog. En het mooie is, op het moment dat iemand er kriegel van wordt, kunnen we 'm er zo weer uit halen."

In Nederland lijden zo’n 100.000 patiënten aan ernstige macula degeneratie en zijn er nog eens 400.000 personen gediagnosticeerd met een beginnende vorm ervan. De lens wordt in minder dan 15 minuten in het oog geplaatst. FYEO is in gesprek met een zorgverzekeraar om de kosten vergoed te krijgen.