Aira biedt begeleiding op afstand voor blinden en slechtzienden

Het Amerikaanse bedrijf Aira heeft een programma ontwikkeld om blinden en slechtzienden op afstand te helpen zodra dat nodig is. Via een ‘slimme bril’ kan een persoon die hulp nodig heeft contact zoeken met een speciaal opgeleide helper van Aira.

Deze kijkt mee zolang dat nodig is en ‘praat de gebruiker door de lastige situatie heen’. Bijvoorbeeld als die op zijn vaste route een obstakel tegenkomt of naar een onbekende plaats gaat. 

Op hun website airo.io wordt uitgelegd hoe het Aira Explorer Programma werkt en ook (onder voorbehoud) wat de kosten zullen zijn Gebruikers kunnen kiezen uit drie abonnementen. De goedkoopste kost 39 dollar per maand en houdt in dat de hulp op afstand geboden wordt door een daartoe opgeleid familielid (of vriend). Voor $129 per maand krijgt een visueel beperkte abonnee een bril en 200 minuten begeleidingstijd door een Aira agent, indien beschikbaar. Betaal je $199 dan is er (naast de bril) altijd binnen 10 seconden een agent beschikbaar en dat 400 minuten per maand. 

Volgens Aira geeft het programma visueel beperkten een kans om hun wereld verder uit te breiden dan ooit tevoren. Op dit moment maken zo’n 200 mensen gebruik van een betaversie van het programma om het te testen en te verbeteren. Voorlopig is het systeem in Nederland nog niet verkrijgbaar.