Oververmoeid of ondergeprikkeld

Vakantietijd. Je bent een beetje moe, maar na een paar weken rust is dat wel weer over. Of je moet aan ernstige vermoeidheid lijden. Meer dan een kwart van de volwassen Nederlanders heeft hier last van. En bij mensen met een visuele beperking is dat 57 procent!

Manon Veldman vond dat reden genoeg om haar promotie-onderzoek naar dat onderwerp te doen en Petra de Jong interviewde haar daarover in Zienswijs 7/8

Ellen Koudijs is blind en voelde zich in het begin van de coronatijd ook behoorlijk moe. Toen ze met een coach op zoek ging naar de oorzaak, bleek dat het gebrek aan menselijk contact en een gebrek aan uitdaging in haar werk leidde tot onderprikkeling. Intussen heeft Ellen ander werk gevonden en in Zienswijs vertelt ze hoe ze dat aanpakte. Hier alvast een fragment uit het interview met Ellen Koudijs. (Audio, opent in nieuw venster).

Zomerse onderwerpen

Behalve deze interviews hoor je in deze zomerZienswijs iets over beter toegankelijke treinen en stations, over een nieuwe stationsstem en over het nut van een zonnebril. Je maakt kennis met Beeldspieker, een podcast waarin blinde radiomaker Ferry Molenaar vragen stelt over kunstwerken. En als uitsmijter bieden we een koel drankje aan uit de nieuwsbrief van de Maculavereniging, vol rood fruit met anti-oxidanten, dus goed voor de ogen. 

Over Zienswijs

Zienswijs is hét luistermagazine voor mensen die op latere leeftijd blind of slechtziend worden. In Zienswijs ook: nieuws, achtergronden, commentaar en een lekkere column. Vraag een proefnummer aan of regel meteen een abonnement bij Passend Lezen: Tel. 070 - 338 15 00 E-mail: klanten@passendlezen.nl