Definitief einde aan dineren in het donker in Breda

Restaurant ‘Zwart’ in Breda heeft de deuren definitief gesloten. Met de huidige coronaregels bleek het concept niet houdbaar, vertelt eigenaar Marijn van Dijke aan BredaVandaag. Met de sluiting komt er een einde aan dineren in het donker in Breda. 

Van Dijke: “Al heel snel hadden we door dat het concept van Zwart gewoonweg niet past binnen de 1,5 meter maatschappij waar we nu in leven. Alles draait bij ons proeven én voelen. Je loopt in polonaise in het donker naar je tafel toe, zit krap op elkaar en je botst nog wel eens tegen iemand op. Dat gaat gewoon niet meer werken." De site bleef wel nog even in de lucht, maar het uitblijven aan aanvragen en reserveringen bevestigde het gevoel van Van Dijke. Zwart kon niet langer blijven bestaan. 

Wat Van Dijke vooral heel vervelend vindt, is de situatie van de zeven blinden en slechtzienden die bij Zwart werkten. "Voor sommigen van hen was werken bij Zwart echt een verrijking. De een werkte veel en de andere maar een paar uur per week, maar allemaal zagen ze het echt als een hobby. Ik vind het heel vervelend voor hen dat zij nu geen baan meer hebben." 

Blind bier proeven

De deuren van Ctaste in Amsterdam, dat een soortgelijk concept hanteert, gingen begin juni wel weer open. “We hebben het geluk dat ons restaurant groot genoeg is om 1,5 meter afstand te waarborgen,” zegt mede-oprichter en eigenaar Bas de Ruiter. “Bij binnenkomst vindt er natuurlijk triage plaats. En met een serveerkarretje tussen de gasten en hun begeleider in, kunnen we ook afstand houden waanneer gasten naar hun tafel begeleidt worden. Bij het serveren mag horecapersoneel volgens de veiligheidsprotocollen bovendien dichterbij komen. Maar waar we voorheen 100 gasten per avond verwelkomden, zijn dat er nu ongeveer 60. Míts de tafels bezet worden door meerder mensen uit eenzelfde huishouden.”

“Daarnaast bestaan we al 13 jaar en hebben we genoeg vet op de botten. Maar hoe dan ook is de huidige bezettingsgraad natuurlijk niet genoeg om het hoofd nog een jaar boven water te houden. Deze tijden zijn verliesgevend en dat betekent dat ook wij helaas afscheid hebben moeten nemen van enkele personeelsleden. Tijdens de lockdown hebben we blinde bierproeverijen verkocht en dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we in beeld bleven, want we moeten het vooral hebben van mond-op mond reclame.”

“Nu we weer open zijn, merken we dat mensen soms nog terughoudend zijn. Begrijpelijk, maar niet nodig. Mensen met klachten vragen we hun reservering om te zetten en personeel met klachten mag uiteraard niet komen werken. Overigens ga ik ervan uit dat dit niet eeuwig duurt en dat we het wel redden. En dan kunnen we altijd mensen gebruiken, dus de “Zwart” medewerkers zijn hier altijd welkom voor een gesprek.” 

Relingen

Dat het niet onmogelijk is een donkerbeleving aan te bieden én tegelijkertijd de coronamaatregelen te respecteren bewijst ook het MuZIEum in Nijmegen. “We kunnen natuurlijk minder mensen tegelijk ontvangen en we hebben wat aanpassingen moeten maken, zodat iedereen op gepaste afstand kan blijven, maar eigenlijk gaat het wel goed,” zegt Tessa Jansen van het MuZIEum.

“We hebben bijvoorbeeld een andere, rustigere omgeving gekozen voor onze expeditie ribbelroute. Maar we hebben ook relingen aangebracht in onze donkerbelevingen, zodat fysiek contact met de gids niet meer nodig is. En we zijn positief verrast met het feit dat bezoekers ons ondanks alles nog steeds weten te vinden.”

“Onze zorgen zitten ‘m nu vooral in de groepsaanvragen zoals schoolreisjes en bedrijfsuitjes. Als die straks uitblijven wordt het wel lastiger. Dus onze prioriteit ligt momenteel daar. Gelukkig waren we voor dit alles al begonnen met het ontwikkelen van ‘MuZIEum op locatie’, waarbij we onze donkerbelevingen naar mensen toe brengen, dus dat is een troef die we nog achter de hand hebben en we proactief gaan aanbieden.”