Engelse politie test automobilisten op hun ogen

De politie in Groot-Brittannië gaat automobilisten testen op hun ogen. Dit doen ze door bestuurders aan de kant te zetten en ze een kentekenplaat te laten lezen. Als het ze niet lukt, verliezen ze direct hun rijbewijs, zo meldt RTL nieuws.

De politie wil met de actie meer duidelijkheid krijgen over hoeveel slechtzienden achter het stuur zitten. "Een risicovolle situatie over het hoofd zien of er niet in slagen snel genoeg te reageren, kan catastrofale gevolgen hebben," zegt een woordvoerder van de politie.

Gezakt

Daarom worden nu ogentesten uitgevoerd, waarbij weggebruikers een kentekenplaat op 20 meter afstand moeten lezen. Lukt dat niet, dan is de politie in Engeland bevoegd om het rijbewijs per direct in te trekken. 

De politie in Engeland beschikt sinds 2013 over de mogelijkheid om binnen enkele minuten een rijbewijs te laten intrekken. Die procedure kon daarvoor dagen in beslag nemen, maar werd aangepast nadat de 16-jarige Cassie McCord was doodgereden door een 87-jarige automobilist. Hij was enkele dagen voor de aanrijding gezakt voor een ogentest van de politie, maar weigerde zijn rijbewijs af te geven.

Vorig jaar moest een gepensioneerde vier jaar de gevangenis is nadat hij de 3-jarige Poppy had doodgereden. Een paar weken daarvoor zeiden twee opticiens tegen hem dat hij te slecht zag om nog auto te mogen rijden. Zelfs met een bril op, kon hij niet goed meer zien.